måndag 28 januari 2013

Brist på subsidiaritet hotar EU

Ett av de största hoten mot EU är människors upplevelse av att många beslut som borde fattas på närmre håll nu har flyttats högre upp i hierarkin. Alla organisationer som ska fortleva måste åtnjuta förtroende och ha en förankring bland folkflertalet.
EU:s roll för att bidra till fred, stabilitet och mänskliga rättigheter i vår del av världen är betydande. Detta riskerar att hamna i skymundan när beslut som borde fattas i de enskilda länderna istället lyfts upp och fattas på överstatlig nivå. Denna utveckling riskerar EU:s legitimitet. En ideologiskt bärande princip är subsidiariteten: beslut ska fattas på lägsta möjliga effektiva nivå. Rätt beslut på rätt nivå.
 För oss Kristdemokrater är det viktigt att ständigt vara uppmärksamma på att denna princip efterlevs. Politiken har sina gränser, det måste gälla även i EU. Vi kommer att få svårt att hävda vikten av ett fungerande europasamarbete inom viktiga frågor om debatten handlar om sådant som borde hanteras på hemmaplan.
Liksom man rensar ogräs i rabatten för att det fina ska växa och frodas, likaså måste vi rensa bland det som EU inte måste syssla med. Just för att det verkligt viktiga ska vara i fokus.
Politiker, både i Sverige och i Bryssel, ska bestämma mindre, människor ska bestämma mer över sina liv.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar