torsdag 20 mars 2014

Det saknas lite värme....


Anförande socialtjänst 140319

 

 

Herr talman

 

 

Varför har vi det inte bättre när vi har det så bra?  En bra fråga, 

 Faktum är ju att vi bor i ett av världens rikaste länder och det är jämfört med omvärlden väldigt få som lider materiell nöd.

 

Min företrädare i socialutskottet Roland Utbult sjöng här i kammaren när han deltog i en debatt om socialtjänstfrågor, jag ska bespara er från det, men om jag haft samma gåva som Roland så skulle jag valt att framföra låten. ” det saknas lite värme sen är allting perfekt”  Uno Svenningson  menade möjligen temperaturen , han längtade kanske efter sommar, men jag tänker när hör den låten att det allt för ofta saknas mänsklig värme. Vi är duktiga på fjärrvärme. Men vi människor behöver närvärme, vi behöver relationer, kärlek, omtanke för att må bra.

 

Vi i Sverige är nog ganska överens om de stora dragen i svenska välfärdsmodellen. Ett samhälle där ingen ska lämnas efter eller ställas utanför. Vi har ett omfattande trygghetssystem i livets olika skeden. Och välfärdens resurser minskar inte. Resurserna till vård skola och omsorg ökar.

 De totala skatteintäkterna har ökat samtidigt som skattetrycket har minskat.

Herr talman

 

Nöjdheten med kommunal service är enligt Svenskt kvalitetsindex rekordhögt. Det är glädjande, men vi kan naturligtvis inte slå oss till ro och förnöjsamt titta på siffrorna. Det krävs att vi ständigt på alla nivåer uppmärksammar det som kan göra bättre.

 

Att människor som är i behov av stöd och hjälp ska bemötas på ett värdigt sätt är grundläggande, man ska inte fråntas sitt människovärde eller sina möjligheter att välja för att man har behov av samhällets hjälp. För oss kristdemokrater är det viktigt att det finns en mångfald inom välfärdens utförare. Jag som politiker eller ska inte bestämma vem som ska utföra välfärdstjänsterna för den som är i behov av det. Det måste finnas en rätt att välja , eftersom människor är olika så passar inte en lösning för alla. Det finns ett värde i sig av ha den möjligheten, och undersökningar har visat att nöjdheten är större där det finns alternativ, föga förvånande.

Vi har genomfört LOV och vi vill att den ska gälla över hela landet och är öppen för att den ska gälla inom fler sektorer. Kvaliten är det som är viktigt inte vem som utför det.

Den uppmärksammade Caremaskandalen har visat sig vara en ännu större skandal nu när kommunen övertagit ansvaret för just det äldreboendet som fått ge namn åt denna uppmärksammade skandal,alla siffror pekar neråt när det gäller kvaliten i just detta fall, och jag hoppas innerligt att utvecklingen snarast vänder åt rätt håll.

 

 Det faktum att man är i behov av samhällets stöd och hjälp ska inte innebära att man fråntas rätten att själv besluta om viktiga saker.

 

Nä det gäller anhörigvården så ändrades socialtjänstlagen 2009 så att socialnämnderna är skyldiga att erbjuda stöd för att underlätta för anhörigvårdare, denna lagändring följs för närvarande upp av socialstyrelsen som ska lämna en slutrapport under innevarande år. Allt fler kommuner utvecklar denna verksamhet, avsätter medel, och inrättar tjänster. Regeringen avsätter varje år stimulansbidrag till kommunerna för att kunna utveckla stödformer till anhörigvården.

Riksrevisionen håller på med en granskning som ska presenteras redan nu i april där man ser på om de system av stöd som finns för anhöriga är utformat och organiserat på ett sätt som är gör att behoven tillgodoses och är likvärdigt över landet. Att stötta familjer och närståendes insatser är en mycket betydelsefull uppgift.

 

Beträffande hemlöshet så är det en viktig fråga, vi har en nationell samordnare som besöker landets  kommuner för att driva på och se till att man åstadkommer resultat, housing first är en modell som prövats i en del kommuner, så länge man inte har någonstans att bo så är det oerhört svårt att få någon struktur på livet.  Regeringen lägger även en proposition nu i vår om förstärkt besittningsskydd för utsatta hyresgäster.

 

Vi har även tillsatt en nationell samordnare närd et gäller våld i nära relationer , Carin Götblad kommer att lämna sin rapport i juni och hon har enligt vad jag erfar för avsikt att lämna en rad försslag på förbättringar på detta område, det gäller i stor utsträckning kvinnor och barn. Jag ser med spänning fram emot att ta del av det hon har kommit fram till i sitt viktiga arbete.

 

Herr talman

 

En annan sång som som skulle passa bra att framföra är hansson de wolfe uniteds ” var kommer barnen in.” Det är en fråga som vi alltid måste ha med oss!

 

Vi kristdemokrater vill sätta barn och ungdomar i fokus. En trygg uppväxt med fungerande relationer till sina närmaste tror jag är viktig faktor för att undvika sociala problem. Mycket grundläggs under barndomen, det är i hög grad då man formas som människa.

 Det handlar verkligen framtiden, att skapa goda uppväxtvillkor är så viktigt. Det handlar om föräldrastöd, om mindre grupper i förskolan, om mer arbetsro i skolan, goda möjligheter till en meningsfull fritid, åtgärder för att minska risken för droganvändning, kriminalitet

 Att stötta de små gemenskaperna tror vi är viktigt, människor lever och utvecklas i nära relation till sin närmaste omgivning. Barn och unga behöver uppleva en trygghet till sina närmaste, ja, det gäller även vuxna, men i synnerhet barn. Sverige är ett bra land för unga att växa upp i  De flesta har det bra.

Det finns dock barn som inte mår bra, barn som lever under knappa ekonomiska förhållanden och löper risk att hamna sociala problem

Det handlar naturligtvis om värderingar att vi förmedlar det som är viktigt för att det ska fungera i ett samhälle, vikten av ärlighet, tillit, omtänksamhet, ansvar. Värden som bygger ett gott samhälle.

 

Barnkonventionen ratificerades 1990 och svensk lagstiftning har succesivt anpassats för att uppfylla kraven. Arbetet fortsätter med att fortsätta utforma svensk lag så att den står i överenstämmelse med FN:s barnkonvention. Och vår vilja är att den i sin helhet ska bli svensk lag, vi har tillsatt en utredare som genomlyser detta och jag ser fram emot att vi ska komma i mål och kunna fatta beslut i den frågan.

Barnets bästa är utgångspunkten, att vi ständigt har ett en metesperspektiv, i många kommuner gör man barnkonsekvensanalyser vid alla beslut, som i min hemstad Lund, där måste man motivera alla beslut utifrån ett barnperspektiv,. Det är alldeles utmärkt!

 

Vi har infört Ett starkare föräldrastöd ,  Barnens rätt till inflytande har stärkts i skollagen. Rätt till utbildning för barn som vistas i landet utan tillstånd. Hälso o sjukvård ska ges till dessa barn. Barns ställning inom hälso. och sjukvård har stärkts, vi har gjort förändring inom lagen om psykiatrisk tvångsvård, barnrättsperspektivet i LSS tydliggjorts , möjlighet att tala med barn utan vårdnadshavares samtycke. Stärkt barnrätt i soL, rättighetsperspektiv i LVU ses över.  Stärkt skydd mot barnäktenskap är för närvarande föremål för en lagrådsremiss.

Detta är Några exempel på saker vi genomfört eller arbetar med.

 

Vi fortsätter med att driva en politik med barn och ungas levnadsvillkor i centrum.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar