tisdag 17 juni 2014

Åtgärder för att stärka barns rättigheter och uppväxtvillkor


Anförande 140612

Magnus Sjödahl KD

Tack herr talman

 

 

Vi spelade kula på torget en dag,
en liten folkskolegrabb och jag.

Jag hade väl femti, han hade fem.
Vi spelte. Och han förlorade dem.

Han snorade till och gav mig en blick,
då jag visslade överlägset och gick.

Men jag ångrade mig, när jag kom till vår port,
och tyckte det var något fult, jag gjort.

Jag gnodde tillbaka. Men ingenstans
kunde någon säga, var grabben fanns.

Jag skämdes. Jag tror, jag skäms för det än,
när jag ser dem spela kula igen.

Och jag ville ge, jag vet inte vad,
för att en gång få se den grabben glad.

Men nu är han säkert en stor, grov karl,
som släpar och sliter - jag vet inte var.

Och visste jag det, förslog det ej stort.
Man kan aldrig ändra det fula man gjort.

Man kan inte lämna kulor igen
och trösta pojkar, som stelnat till män.

Sten Selander

 

 

 

 

När jag gick på mellanstadiet på sent -60 tal så hade vi på svenskalektionerna en sorts motsvarighet till svensktoppen, vi fick varje vecka rösta fram den dikt som gillade mest. Och vecka efter vecka så vann denna överlägset. Det fanns något i den som gjorde oss 10-12 åringar starkt berörda, om jag blir berörd än idag. Man kan ju vara lite krass och invända, jamen han gjorde ju inget fel, han stal inte kulorna. Nej men det finns annat, det finns även oskrivna lagar om hur man bör bete sig för att skapa ett gott samhälle. Det handlar väldigt mycket om vilka värderingar vi ska förmedla och leva efter. Att bemöta andra på samma sätt som man själv vill bli bemött är en enkel och genialisk regel.

Efter denna inledning så ska jag gå in på den inte lika poetiska skrivelsen från regeringen 2013-14:91

 

 

Åtgärder för att stärka barnens rättigheter och uppväxtvillkor.

 

 Men Det handlar om barn, om hur vi skapar bästa möjliga förutsättningar för våra barn och unga.

 

 Det känns oerhört angeläget!

Det är alltid vanskligt att gradera vikten av olika frågor, och förhoppningsvis är ju inget av det debatterar och beslutar om här i riksdagen oviktigt. Men barnen är vår framtid och hur dom har det avgör hur Sverige kommer att se ut i framtiden. Vi som själva har barn vet hur viktigt är det är att barnen har det bra. Om inte barnen mår bra så mår man inte bra som förälder heller.

 

Vi kristdemokrater har beslutat oss för att vi vill att Sverige ska bli världens bästa land att växa upp i.

 

Nu ska jag bekänna att jag egentligen inte är så förtjust i den typen av målsättningar. Det kan ju tolkas som att tillvaron är en gigantisk tävling. Vi ska ligga i tio i topp eller topp fem eller till och med vara bäst i världen. Det görs inom väldigt många områden. Det mäts och det jämförs med andra hela tiden. Allting är relativt sägs det ju, men jag tycker det är bättre om vi kan tala om andra sätt att mäta. Jag som växte upp med de relativa betygssystemet vet vilket elände det var- Och  här skulle man kunna tänka sig att vi skulle kunna nå målet om att bli världens bästa land att växa upp i om barnen i omvärlden hade fått det så mycket sämre!

 

Nåväl jag tror inte vi ska tolka det bokstavligt, utan vad vi menar är naturligtvis att vi ständigt ska sträva efter att barn i vårt land ska få det faktiskt bättre.
Och de allra flesta barnen har det bra, dock inte alla. Och då är det vår uppgift att göra vad vi kan för att de som har det svårt ska kunna lyftas. Och barn är primärt föräldrarnas ansvar. Samhället ska stödja och hjälpa föräldrar i sin viktiga uppgift.

 

Regeringen har gjort mycket på detta område. Det redovisas i skrivelsen:

 

Jag går inte genom allt, det skulle bli tröttande, det är nämligen en diger lista med åtgärder.

 

* Barns bästa och rätt till inflytande har införts i skollagen

* Rätt till utbildning för barn som vistas i landet utan tillstånd

* Sjukvård till barn som vistas i landet utan tillstånd

* Barnrättsperspektivet infört i LSS

* Möjlighet att tala med barn utan vårdnadshavarens samtycke

*Stärkt barnrättsperspektiv i SoL

* Effektivare bekämpning av barnpornografibrott

*Stärkt föräldrastöd

*Fritidspeng för barn i familjer med försörjningsstöd

 

Vi vill naturligtvis fortsätta arbetet med att förbättra för barn och unga. Barnens bästa måste vara med vid alla beslut. Inför ett beslut bör man alltid ställa sig frågan hur detta påverkar barn. I många kommuner har man sedan länge infört barnkonsekvensanalys vid alla beslut. Det finns en ruta som måste fyllas efter alla förslag till beslut. Där ska det motiveras på vilket sätt detta beslut gagnar barnen.

 

Från och med i höst gäller nya föreskrifter som innebär att socialnämnden är skyldig att utan dröjsmål inleda en utredning när det finns misstanke om att barn blivit utsatt för våld eller bevittnat våld av närstående. Med de nya föreskrifterna ska det inte råda någon tvekan om att utredning ska starta för att bedöma vilken hjälp barnet behöver. Idag händer det alltför ofta att det stannar vid en så kallad förhandsbedömning och att det inte leder till utredning.

 

Det talas ofta om barnkonventionen som svenska lag, det finns motioner från ledamöter från nästan alla partier om detta. Och då kan man ju tycka att det är väldigt märkligt att vi inte beslutar så.  Vi kristdemokrater vill ha det så. Vi har som nämnt en utredare som ska lämna sitt förslag i början av nästa år. Lagar ska ju beredas i god ordning, jag hoppas att vi kan fatta beslut om det i riksdagen under nästkommande år.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar