måndag 30 september 2013

Lägre skatt skapar oanade möjligheter!

Alliansregeringen har genomfört omfattande skattesänkningar. En låg-och medelinkomsttagare har fått en månadslön extra varje år tack vare detta. Ett faktum som ofta kommer bort är att skatteintäkterna ÖKAT med 11 % samtidigt som skattetrycket sänkts med 4%. Rena multiplikatoreffekten!
Nu kan ju detta inte drivas in absurdum, men siffrorna är korrekta. En annan aspekt som jag knappast hört någon fundera kring är den att skattesänkningar på arbete ger möjlighet att gå ner i arbetstid och få ut samma summa i lön som innan jobbskatteavdragen infördes!
 Jag är medveten om att alla inte har den möjligheten, men enligt föräldraledighetslagen har en förälder med barn upp till åtta år rätt att förkorta sin arbetstid med upp till en fjärdedel.
 En förälder kan med bibehållen nettolön minska sin arbetstid med 14 timmar i månaden tack vare jobbskattevdragen!  Det vanliga sättet att argumentera är att skattesänkningar på arbete ska stimulera till att arbeta mer. Men för den som värderar tid och relationer högre än mer pengar så innebär detta en fantastisk möjlighet.
 Jag kanske svär i kyrkan, för det är ju inte detta som är tanken med jobbskatteavdragen, att vi ska jobba mindre. Men under småbarnsåren gäller det att "få ihop det". Hur ska vi hinna med våra liv och alla förväntningar som ställs på oss?  Jag tror det är viktigt att vi under olika delar av livet kan arbeta olika mycket. Allt har sin tid och småbarnsåren går inte i repris.
Vi har flera andra förslag på hur man ska kunna kombinera arbete och föräldraskap.
Jag återkommer. Kristdemokraternas höstkampanj heter just: " Hur får Du ihop det ? "

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar