tisdag 19 november 2013

Dags att gå vidare


Dags att gå vidare!

Allt är inte politik och ska inte heller vara det. Men jag menar att det är ansvarslöst om vi underlåter att driva frågor när vi har kunskap som entydigt pekar i en viss riktning. I synnerhet gäller detta när handlar om att värna om barns och ungas hälsa.

Vi Kristdemokrater har beslutat oss för att sätta barn och ungas uppväxtvillkor i fokus. Inget kan vara viktigare. I vilken utsträckning kan vi bidra till att barn och unga inte utsätts risker som leder till allvarliga risker? När vuxna personer fattar beslut som innebär risker för dem själva så bör vi som politiker vara återhållsamma med att inskränka deras val. Det bör vara möjligt att fatta även mindre väl genomtänkta beslut och ta konsekvenserna av dem.

Men det är en viktig skillnad när man utsätter andra för risker. Vilken rätt åberopar dem som tar sig friheten att låta sin närmaste omgivning andas in deras tobaksrök? Vid en genomgång i riksdagens socialutskott nyligen presenterades fakta från forskning som visar vad som är de viktigaste orsakerna till cancer.

Femton procent av alla cancerfall har koppling till rökning. Det innebär i reella tal att 6 500 personer drabbas av cancer på grund av rökning i Sverige varje år. Flertalet av dessa handlar om lungcancer. Det är inte svårt att förstå att lungvävnaderna tar skada av att utsättas för en rök bestående av 5000 olika ämnen varav ett 50-tal är cancerframkallande. Lungcancer är den vanligaste cancerrelaterade dödsorsaken. Skulle en produkt som är beroendeframkallande och dödar hälften av dem som konsumerar den tillåtas om den lanserades idag? Frågan framstår närmast som retorisk.

Vi har under en följd av år noterat en glädjande trend när det gäller rökningen i Sverige. Den är nu nere på ca 11 % av befolkningen. Vi kan vara stolta men inte nöjda, arbetet måste fortsätta. Ett stort bekymmer är att rökningen bland unga ligger på en hög nivå. I årskurs två på gymnasiet är det 39 % av flickorna och 34 % av pojkarna som uppger att man röker dagligen eller ibland.

Här krävs insatser för att inte dessa ungdomar ska fastna i livslångt beroende. Vi vill förstärka elevhälsan och ser gärna att ämnet idrott och hälsa finns på schemat varje dag. Detta har visat sig ge väldigt positiva effekter inte bara på det fysiska välbefinnandet utan även på skolresultaten för övrigt.

Nu menar jag att det är läge för att vi beslutar oss för ett stoppdatum när tobaken inte längre är ett stort hälsoproblem i Sverige. Det innebär inte ett totalförbud, men att vi sätter ett datum då tobaksbruket ska vara nere på ett minimum.  Även samhällsekonomiska skäl talar för detta. Varje krona som kommer in i tobaksskatt kostar tre i form av produktionsbortfall, sjukskrivningar, vård etc. Det handlar om storleksordningen 8 miljarder kontra 25 miljarder.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar