fredag 15 november 2013

LSS måste värnas


LSS måste värnas!

Det som uppdagades i TV-programmet Kalla Fakta visade tydligt att det finns en människosyn i vårt land som måste bekämpas. Människor med funktionsnedsättning ska få möjlighet att leva så fritt och självständigt som möjligt. Det är en rättighet enligt Lagen om stöd och service (LSS), en lag som är helt unik i världen som vi ska vara stolta över. 
Denna lag ska värnas och vi måste göra vad vi kan för att försäkra oss om att de som har behov också får den den hjälp de är berättigade till.
Samtidigt bör vi beivra det missbruk i form av fusk och organiserad kriminalitet som dessvärre förekommer. 

TV-programmet visade tydligt att det förekommer att personer med funktionsnedsättningar betraktas som tärande. ”Äter upp mycket pengar” var ett begrepp som användes. Detta är ett helt oacceptabelt betraktelsesätt och en förkastlig människosyn. Det visar helt klart att vi fjärmar oss det inkluderande samhälle som vi kristdemokrater vill ha. Vår strävan är ett samhälle där alla ska kunna vara delaktiga och ha goda levnadsvillkor. 

Livskvalitet får inte diskuteras ut ett kostnadsperspektiv. Genom assistansersättningen tar staten ett betydande ansvar för de stödinsatser som personer med stora funktionsnedsättningar behöver. Dessa insatser ökar dessutom år för år, sedan 1998 har statens kostnader ökat med 17,6 miljarder kronor. När reformen infördes bedömdes 7 000 personer kunna få assistansersättning med i genomsnitt 40 timmar i veckan. I dag har 16 000 personer beviljad assistans med i genomsnitt 120 timmar i veckan. Antalet personer som har assistansersättning har stabiliserats men antalet timmar som beviljas fortsätter att öka. Det finns dessutom ett kommunalt utjämningssystem som särskilt utjämnar kostnader för insatser enligt LSS mellan kommunerna.

Det är de individuella behoven som ska styra, inte den kommunala ekonomichefen. Att kommuner sänder biståndsbedömare på kurs för att med stöd i lagens utkanter lära sig olika sätt att avslå ansökan om stöd och insatser är upprörande och i strid mot lagens intentioner.
LSS är en rättighetslagstiftning där det är människors behov av insatser som är avgörande. Beslut om att inte bevilja insatser kan överklagas och kommuner kan inte neka insatser som beviljats. 

Vi Kristdemokrater har visionen ”Ett samhälle där ingen hålls tillbaka och ingen lämnas efter”. Här är LSS, Lagen om stöd och service, en grundpelare som inte får urholkas.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar