torsdag 21 november 2013

Förstärkta samarbetssamtal för barnens bästa


Förstärkta samarbetssamtal för barnens bästa

 

Idag beslutar vi om bland annat detta i riksdagen.

 

Det råder politisk enighet i socialutskottet om att riksdagen ska anta detta förslag med ikraftträdande vid årsskiftet.

Varje år separerar föräldrar till cirka 50 000 barn. 40 % av dessa barn har föräldrar som deltar i samarbetssamtal.

Föräldrars gemensamma ansvar för ett barn upphör inte vid en separation. Ur barnets perspektiv är det av stor vikt att mildra eventuella negativa konsekvenser av en separation.

Förslaget om Förstärkta samarbetssamtal grundar sig i den så kallade Särlevandeutredningen som lämnade sitt slutbetänkande benämnt: Fortsatt förälder – om ansvar ekonomi och samarbete för barnets skull. Det är en väldigt bra titel .för det är just detta det handlar om. Ansvar och samarbete för barnens bästa i samband med en separation.

Redan idag finns bestämmelser om samarbetssamtal i socialtjänstlagen. Kommunen ska ombesörja att föräldrar erbjuds samtal under sakkunnig ledning i syfte att nå enighet i frågor om vårdnad, boende och umgänge. Men det saknas idag en skyldighet att även erbjuda samarbetssamtal rörande barns försörjning.

Särlevandeutredningen har haft i uppgift att redovisa hur samarbetet i frågor som rör ekonomi och omsorg om barnet fungerar mellan föräldrarna och huruvida barnen drabbas av konflikter i samband med detta.

Utredningen konstaterar att ekonomiska frågor kan vara en källa till konflikter som försvårar samarbete. Vidare konstaterar man att ekonomiska frågor inte har något stort utrymme i kommunernas stöd till särlevande föräldrar. Men behovet av information, kunskap och stöd i dessa frågor är stort.

 

Därför föreslår utredningen att erbjudanden om samarbetssamtalen ska utökas till att gälla även ekonomiska frågor. Avsikten med detta är att föräldrar ska kunna nå samförstånd, få information om ekonomiska frågor gällande barns kostnader, föräldrarnas gemensamma försörjningsansvar samt familjeekonomiska stöd.

Eftersom bristande samförstånd kring frågor om barnens försörjning är en vanlig orsak till att föräldrar tvistar så är det angeläget att vi nu beslutar om att kommunens ansvar i samarbetssamtalen även inkluderar frågor om ekonomi och ansvar för barns försörjning.

 

 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar