fredag 12 februari 2010

Kunskaper om Sverige!

"En obligatorisk introduktionskurs skall ge den nyanlände en god insikt om sitt nya land. En sådan kurs skulle kunna innehålla delar som:
Demokrati – så fungerar det.
Yttrandefrihet och religionsfrihet.'
Det sociala systemet – skyldigheter och rättigheter.
Viktiga händelser i Sveriges historia.
Fakta om landet Sverige, exempelvis hur vi bor, arbetar och studerar.
Viktiga lagar och förordningar.
Svenska högtider.
Svenska traditioner och deras ursprung.
Vid avslutningen ges ett intyg som visar att man genomgått sin introduktion.
[...]
Med ödmjukhet erkänner vi kristdemokrater att även vi negligerat de problem som uppstått genom en tafatt integrationspolitik. Det blir konstigt när vanligt folk ser problem samtidigt som experter och beslutsfattare säger att det inte finns några. För att undvika större motsättningar och främlingsfientliga partiers frammarsch måste vi erkänna problemen och visa på lösningar."

Detta citat är från den rapport som KD:s integrationspolitiske talesman Michael Anefur lade fram häromdagen. Reaktionerna lät inte vänta på sig. Som vanligt när någon tycker något kring flyktingpolitik och integration. Ena sekunden kritiserades förslagen för att slå in öppna dörrar. Man menade det det mesta av detta redan finns. I nästa ögonblick menade man att KD skamlöst fiskar i grumliga vatten och kopierar Sverigedemokraterna. Intressant! Har de som utarbetat kurserna i SFI också fiskat i grumliga vatten, eller är dom kanske smått rasistiska hela bunten?!

Ja, man tar sig för pannan Det verkar vara omöjligt att föra fram några tankar kring integration i detta land. I synnerhet om man är så fräck att man tänker sig att det nog kan vara lämpligt att de som kommer hit lär sig något om det land de har kommit till. Inte konstigt att SD växer, när etablissemanget och "overklighetens folk" reagerar med ryggmärgen så fort man tar upp att något kanske borde förbättras och kanske man borde ställa krav på att vissa kunskaper inhämtas av de som vill komma hit.
Vi Kristdemokrater vill lyfta fram att det finns problem med bristande integration. Vi föreslår också ett antal förbättringar. Vi gör det för att vi är övertygade om att det gynnar de nyanlända att få grundläggande kunskaper om det land man har kommit till. Låt oss slippa att bli misstänkliggjorda när vi för fram dessa ganska självklara tankar på förbättringar. Och om det är så att mycket redan finns: Vad är då problemet med förslagen?

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar