söndag 14 februari 2010

Ny läroplan- är det så smart?

I remissförslaget till ny läroplan i religionskunskap som inom kort lämnas till regeringen har ett antal formuleringar slopats. De stycken som föreslås utgå är bl.a. följande:
"En förståelse av det svenska samhället och värderingar fördjupas genom kunskaper om de kristna traditioner som dominerat i Sverige. Sådan kunskap ger också möjlighet till förståelse av västerländsk konst, musik och litteratur. Västerländsk kultur och samhällsutveckling har under lång tid påverkats och påverkas av kristendomen och dess värderingar. Det svenska samhället är starkt influerat av kristendomen i värde-och normsystem,lagstiftning och rättssystem,kultur och traditioner."
Är det så genomtänkt att slopa dessa skrivningar? Jag tror att om man ska kunna förstå andra kulturer och religioner så är det bra om man först lärt sig förstå det sammanhang man själv befinner sig i. Det handlar självklart inte om att skolan ska påverka elever till en viss tro andlig övertygelse. Det är inte skolans uppgift. Men att skolan ska ge en god förståelse för den kultur som format den västerländska civilisationen menar jag är av fundamental vikt.
Därför bör förslaget avvisas.

1 kommentar:

  1. Hej!

    Jag vet inte hur jag ska göra för att detta inte ska låta som ett vanligt argt och upprört mail. Jag brukar försöka att hålla mig borta från argt och känsloladdat gnäll, men måste nu för en gångs skull instämma.

    Detta gäller den strykning som är föreslagen, av kristendomens inflytande på sveriges bl a kulturella, utveckling.

    Poängen med strykningen måste jag hoppas är att öka religionsfriheten och acceptansen i Sverige. Men jag är övertygad om att den istället för att bidra till, i högsta grad motverkar densamma.

    Vill man bygga ett samhälle på mångfald och allas lika rättighet måste man akta sig för att nånsin sätta sin egen intelligens eller kultur över någon annans. Vårt samhälle idag ska ju inte nedvärdera någons kulturella bakgrund, utan betona allas lika värde trots olika bakgrunder.

    Att man då idag är så förälskad i den nya religionen där människan är den enda guden, att man inte vill(/vågar?) undervisa yngre om vilken kultur och världsbild som tagit vårt samhälle en stor del av vägen till var vi är idag, är ett stort steg tillbaka från målet.

    Det jag menar är att nedflyttningen av kristendomens inflytande på vårt samhälles grunder är just en sådan "översittning" som vi måste akta oss för. Oavsett vilka delar av kristendomens ideal som finns kvar eller förkastats idag, så får vi inte sätta våra egna ideal och traditioner idag så högt över alla andras, att vi inte ens kan erkänna vår (-t samhälles) "uppväxts" övertygelser.

    Genom att göra så sänder vi budskapet att vissa åsikter inte är okej idag, och att vi tror så bra om just vår kultur att alla andra borde ansluta sig till vårt led. Om våra barn växer upp med den bilden, så är det inte långt kvar för att de, när de tar över samhället, glömmer bort själva huvudsaken - att acceptera alla - utan går åt precis motsatta hållet.

    Så för vårt samhälles framtids skull, önskar jag att vi värnar om dem som byggde vårt samhälle, istället för att förkasta dem. Vi vill inte att framtidens samhälle ska göra likadant mot oss.

    //samuel svensson, civilingenjörsstuderande

    SvaraRadera