onsdag 7 oktober 2009

Upprörande med lägre löner för kvinnor

Varför tjänar kvinnor i snitt 16% mindre än män? Om man tar hänsyn till att män av någon omotiverad anledning oftare har ledande befattningar som kan förklara en högre lön så kvarstår fortfarande en tydlig skillnad. Lika lön för lika arbete gäller inte i Sverige idag. På detta området sker inga förbättringar. En nyutexaminerad manlig ingenjör har i genomsnitt en tusenlapp mer i månaden i ingångslön än den kvinnliga studiekamraten. Detta trots att studieresultaten är likvärdiga. Upprörande, eller är det som det ska?
Jag kan inte låta bli att tänka tanken att kvinnors löner räknas ner på grund av att man ser en risk i att en kvinna sannolikt kommer att vara föräldraledig i större utsträckning än en man. Är det bara kvinnor som blir föräldrar i detta land?! Och sedan när det är tid för föräldraledighet så förlorar familjen minst ekonomiskt på att kvinnan tar ut det mesta. Detta leder i sin tur till en risk att hon tappar i karriären jämfört med sina manliga kollegor. Men, är det inte viktigare med barn än karriär? Jo, absolut! Men är inte pappor lika viktiga som mammor eller är inte barn lika viktiga för män som för kvinnor?
Hur skulle lönerna påverkas av en fullt ut kvoterad föräldraledighet? Frånvaron från arbetet på grund av föräldraskap skulle alltså vara kunna förutsättas vara lika stor för en man och för en kvinna. Förutom de positiva effekterna det skulle ha för barnen och fördelningen av hemarbetet så inbillar jag mig att det skulle minska löneskillnaderna. Detta inskränker på familjens möjlighet att själva bestämma vilket är ett ideologiskt dilemma. Jag avser inte att driva frågan, men vill gärna få igång tankarna.
Jag inser att detta är att som att svära i kyrkan, men ibland måste någon göra det för att församlingen ska vakna och börja fundera!
Magnus

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar