fredag 30 oktober 2009

Så skapar vi jobb!

Den största frågan nu och inför valet nästa år är hur vi kan skapa fler arbetstillfällen. Varför är det så viktigt? Jo av flera orsaker. För det första är det en förutsättning för att vi ska ha resurser att fördela till en god välfärd såsom vård och skola. Det är även av stor vikt att alla känner sig behövda och inte hamnar i utanförskap. Det politiska alternativ som har störst trovärdighet när det gäller jobben kommer att vinna väljarnas förtroende.
Miljöpartiet vill gärna framstå som småföretagarnas bästa vänner. Även Socialdemokraterna tycks ha insett att företagarna inte bör betraktas som profithungrande klassfiender.
Nu gäller det för Alliansen att vrida vapnet ur händerna på oppositionen och vinna förtroende hos såväl företagare som hos de arbetssökande.
Nu lanserar jag ett förslag som jag är övertygad om att skulle skapa jobb i främst landets många småföretag:
Inför ett grundavdrag vid beräknandet av arbetsgivaravgifter som motsvarar lönen till en anställd.
Det skulle innebära att den egenföretagare som idag sliter ensam allt för många timmar skulle kunna ta steget att anställa en person utan att det kostade mer än lönen till den anställde. Det som avskräcker många att anställa är just de höga lönebikostnaderna. Även småföretag som redan har anställda skulle då kunna bereda plats för ytterligare en utan att det kostade mer än lönen. Grundavdraget på låt säga 20 000 SEK/månad skulle vara lätt att administrera och snabbt ge utdelning i form av fler jobb. Varför åker så många över till Danmark för att få anställning? Jo, i Danmark existerar inte systemet med arbetsgivaravgifter. Ett litet steg att närma oss Danmark skulle vara att införa detta grundavdrag.
Det parti som driver detta kommer att vara vinnare såväl hos landets alla småföretag som hos dem som kommer att få anställning på grund av denna lättnad i beskattning av arbete.
Jag driver idén. Om det inte är på gång innan valet 2010, och jag blir invald i riksdagen så kommer min första motion att handla om just detta!
Magnus

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar