fredag 5 mars 2010

Tydlig prislapp på taxi-ja tack!

Jag är en varm anhängare av marknadsekonomi. Priset på varor och tjänster ska inte beslutas av staten eller någon myndighet. En förutsättning för att kunden ska kunna välja och känna sig nöjd med sitt val är dock att prisinformationen är tydlig och lättbegriplig. Jämförpriser underlättar för att kunna ställa olika alternativ mot varandra. Sedan värderar man ju naturligtvis också kvalitén, ofta är man beredd att betala lite mer om man får en bättre produkt.

Det som jag vill ta upp nu är prisinformationen i den bransch som jag själv verksam i, nämligen taxi. Här finns en lag om prisinformation, men den är dessvärre väldigt tandlös. Prisinformationen ska innehålla ett jämförpris på en s.k. typresa (10 km färd och 15 min tidsåtgång). Så långt är allt gott och väl, men prisinformationen kan för att uppfylla lagen vara så liten att den svårligen kan läsas annat än på väldigt nära håll. Det är också tillåtet att ange olika priser för olika dagar och tider vilket gör att den i många fall är väldigt svår att tolka. Många kunder känner sig lurade efter att ha åkt i en bil som har jämförpriser som är dubbelt eller till och med tredubbelt så höga som de priser som etablerade bolag erbjuder.
För att kunderna snabbt och lätt ska kunna jämföra priser krävs att prisinformationen görs betydligt större och tydligare. Förslagsvis borde priset på typresan stå med 15 cm höga siffror i vindrutans övre högra hörn och på bakre sidorutorna. De bör också vara identiskt utformade för att underlätta läsbarheten.
Detta kan man inte förvänta sig ska ske på frivillighetens väg. De aktörer som kör för orimligt höga priser gör nämligen allt för att mörka sin prislapp. Ingen betalar ju tre gånger så mycket för en identisk tjänst om man är medveten om det i förväg. Det krävs en lagändring för att åstadkomma detta.
En "smal fråga" tycker kanske en del, ja men inte för alla dem som betalat orimligt höga priser på grund av otydlig prisinformation.
Jämförpriset för en typresa bör ligga på mellan 200-250 SEK. På våra bilar i Taxi Skåne står det 226:-.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar